Perfectionisme coaching

Een bepalend kenmerk van perfectionisme is het constant willen streven naar verbetering en gaat vaak samen met een gevoel dat je jezelf of je werk niet goed genoeg vindt.

Perfectionisme heeft twee kanten. Enerzijds kan het positief zijn: je dromen en doelen zijn ambitieus en motiveren je om voortdurend te verbeteren en te groeien. Anderzijds is er het negatieve perfectionisme waarbij je jezelf afkraakt, vaak teleurgesteld bent in jezelf of je gefrustreerd voelt. Vooral deze tweede vorm van perfectionisme kan negatieve gevolgen hebben, omdat het ervoor kan zorgen dat je je zo slecht voelt over jezelf dat je steeds minder onderneemt omdat je bang bent om van de ene teleurstelling in de andere teleurstelling te vallen.

Een coach kan bij dit soort problemen goed bij helpen in het verkrijgen van inzicht in de samenhang tussen de manier waarop je denkt en de gevolgen die die manier van denken voor je kunnen hebben. De coach helpt je vervolgens te leren hoe je beter met je perfectionisme om kunt gaan, bijvoorbeeld door te kijken hoe je het op een positieve manier in zou kunnen zetten om je doelen te bereiken.